בעיה כהזדמנות: איך להפוך קשיים למנוע לצמיחה אישית
- עליזה צולנג
- 21 באוק׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות

בעיות וקשיים הם חלק בלתי נפרד מהחיים. כולנו נתקלים בהם, ורובנו מגיבים בתחילה בצורה דומה – מנסים להדוף אותם מאיתנו, להימנע מהם, ולא פעם "מטאטים מתחת לשטיח" בתקווה שייעלמו. בפועל, הם רק נערמים והופכים למכשול גדול יותר בהמשך הדרך.
קובי ימאדה מתאר בצורה יפה את התגובה הטבעית שלנו: "יום אחד היתה לי בעיה, לא רציתי בה... ככל שניסיתי לחמוק ממנה, כך היא הופיעה יותר ויותר." הציטוט הזה מזכיר לנו שהרצון לברוח מהבעיות שלנו הוא אוניברסלי – לכולנו יש את אותה תגובה אינטואיטיבית כאשר אנו נתקלים באתגר בלתי צפוי. אך כמו שימאדה מבהיר, הבעיה לא הולכת לשום מקום. המפתח לצמיחה הוא לעצור את הבריחה, להישיר מבט אל הבעיה ולהתמודד איתה, גם אם זה מפחיד.
כוחה של ההזדמנות החבויה בבעיה
אני מעדיפה להשתמש במילה "אתגר" במקום "בעיה". בעיניי, אתגר הוא מונח שמגלם בתוכו פוטנציאל – פוטנציאל להפסיק לברוח, להתמודד עם המציאות, וליצור בחיינו הזדמנות לצמיחה. ההתפתחות האישית שלנו תלויה ביכולת לצאת מאזור הנוחות, ולהתמודד עם הבעיות שמגיעות אלינו, לעיתים בצורה בלתי צפויה, גורם ההפתעה הוא לא אחת חלק מרכזי בקושי לראות את ההזדמנות לצמיחה הגלומה בו.
האתגרים יכולים להיות קטנים כמו שיבושים במהלך היום, או גדולים ומשמעותיים כמו משברים בזוגיות, פיטורין או מחלה. אך בכל אחד מהם טמונה ההזדמנות – להפגין גמישות מחשבתית, לקבל שיבושי יום בחיוך, ולשמור על אופטימיות גם כשהחיים מציבים בפנינו קשיים.
התמודדות עם בעיות בתרבויות שונות
בתרבות היפנית קיימת גישה בשם "קיזוקי" (Kizuki), שמלמדת אותנו לראות בבעיות שלב הכרחי בתהליך הלמידה וההתבגרות. הבעיות הן כלי לצמיחה, ולא מכשול שצריך להדוף. גם בתרבות הסינית, גישת "וו ווי" (Wu Wei) מדברת על זרימה עם השינויים והאתגרים. בדומה למצב בו נסחפים בים, במקום להיאבק בגלים הדבר הרצוי הוא להתמסר לאותם גלים שסחפו אותנו לעומק הים כי אם אלו שיחזירו אותנו לחוף. יש כאן אמירה חשובה: לעיתים ההתקדמות שלנו טמונה ביכולת שלנו לשחרר שליטה ולהתמסר לתהליך, גם כשהוא מפחיד.
ללמוד מהכישלון ולצמוח ממנו
חלק מהקושי בהתמודדות עם בעיות נובע מהתחושה שהן גדולות מדי עבורנו, שאין לנו את הכישורים או היכולת להתמודד עימן. הפחד מכישלון עוצר אותנו לא פעם, אך כמו שתומאס אדיסון אמר: "לא נכשלתי, רק מצאתי אלף דרכים שלא עובדות". אם נתייחס לכישלונות שלנו כאל ניסיונות בדרך להצלחה, נגלה שבתוך הכישלון יש מרחב ללמידה וצמיחה.
הבעיות הן הזדמנות לגלות כוחות שלא ידענו על קיומם – חוסן פנימי, יצירתיות ונחישות. התמודדות מוצלחת עם אתגרים מחזקת את הביטחון העצמי שלנו ומביאה איתה תחושת גאווה והצלחה, המהוות אבן דרך חשובה להתקדמותנו.
סיכום: בעיה היא הזדמנות במסווה
הציטוט של קובי ימאדה מזכיר לנו שחשוב לא להיבהל מהבעיות שצצות מולנו, אלא לראות בהן קריאה לפעולה. בתוך כל בעיה מסתתרת הזדמנות – הזדמנות ללמוד, להשתנות ולהתפתח. הבחירה להתמודד עם הבעיה במקום להדחיק אותה היא הצעד הראשון לצמיחה, שינוי וגילוי כוחות חדשים בתוכנו.
כל בעיה שאנחנו פוגשים היא הזדמנות ליצור לעצמנו חוויות הצלחה והעצמה, ולגלות מחדש את הכוחות והיכולות שלנו, שיאפשרו לנו להמשיך ולהתמודד עם האתגרים הבאים בגאווה ובאומץ.
Comments