איך להתגבר על חרדה: טיפול רגשי להתמודדות עם חרדה במציאות הישראלית

חרדה היא תופעה נפוצה ומורכבת, שבשנים האחרונות הולכת ותופסת מקום מרכזי בשיח הציבורי. החרדה היא תחושה טבעית, אך כשהיא מתגברת ויוצאת מכלל שליטה, היא עלולה לפגוע באיכות החיים, ביכולת לתפקד וליהנות מהיום-יום. ישנן מספר דרכים להתמודד עם התקף חרדה, מתרגול פעולות מרגיעות כמו מדיטציה ונשימות, טיפול תרופתי בייעוץ רופא, וטיפול רגשי. טיפול רגשי מספק מרחב בטוח להתמודד עם תחושות החרדה, להבין אותן לעומק ולהחזיר את השליטה לחיים על ידי בניית חוסן פנימי וביסוס מיומנויות אשר ניתן יהיה לעשות בהן שימוש בעת הצורך באופן מודע, ולמנוע התקף חרדה.

החיים בישראל:
אתגריים ייחודיים מעוררי חרדה
החיים בישראל מתאפיינים בקצב מהיר, לחץ מתמיד, ואתגרים ביטחוניים וחברתיים אשר משפיעים על רמות החרדה של רבים מאיתנו לאורך שנים. כל אלו התעצמו מאוד מאז אירועי ה-7 באוקטובר. המציאות הייחודית והאינטנסיביות של שנה זו, יחד עם הצורך להמשיך ולקיים את מירוץ החיים הקבוע בין קריירה, משפחה ולחצים חברתיים. כל אלה מעלים את הסיכון להתפתחות של תחושת חרדה, והתקפי חרדה בעת הזו.
מהי חרדה?
חרדה היא תחושה טבעית של הגוף והנפש למצב של איום או אי ודאות, לרוב נרגיש פחד או דאגה מתמשכת המלווה במתח פנימי, גם במצבים שבהם אין איום מיידי. בניגוד לפחד, שהוא תגובה טבעית למצב מסוכן, החרדה היא לרוב בלתי פרופורציונלית למציאות, ומופיעה גם כאשר האיום אינו מהווה סכנה של ממש.
סימפטומים של חרדה
אנשים החווים חרדה עשויים לסבול מתסמינים פיזיים כמו דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, רעידות או סחרחורת, כמו גם תסמינים נפשיים כגון תחושת פחד, מתח או מחשבות טורדניות. החרדה יכולה גם לגרום להימנעות ממצבים חברתיים או יומיומיים מחשש להתמודדות עם הקשיים, או מהפחד שהחרדה תתעורר ולכן נמנעים ממצבים שנתפסים כמעוררי חרדה.


שיטות טיפול רגשי נפוצות לטיפול בחרדה
טיפול רגשי להתמודדות עם חרדה אצלי מציע כלים ושיטות המותאמים אישית לכל מטופל על מנת לסייע בהבנה ובהתמודדות עם החרדה. במסגרת טיפול רגשי ניתן לבחון את הגורמים לחרדה, להבין אותם ולסגל אמצעים להתמודד איתם ואף להשתחרר מהם, על ידי שינוי דפוסי חשיבה, תרגול טכניקות הרגעה, ותרגול שיח פנימי מעצים.
שיטות טיפול רגשי נפוצות לטיפול בחרדה:
-
טיפול רגשי אינטגרטיבי – שיטה המשלבת כלים מגישות טיפוליות שונות. מטרת הטיפול היא להעניק למטופל את הכלים שמתאימים לו באופן אישי להתמודדות עם הקשיים אותם הוא חווה, עם סגנון חייו ואישיותו.
-
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) – שיטה הממוקדת בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא יעילים. היא מאפשרת למטופלים לזהות את המחשבות המעוררות חרדה ולשנותן באופן פרקטי.
-
מיינדפולנס (Mindfulness) – תרגול זה עוזר למטופלים לפתח מודעות קשובה לרגע הנוכחי ולשחרר את הדאגות הקשורות לעתיד או לעבר. הוא מחזק את היכולת לשלוט בתחושות חרדה ולהגיב להן ממקום רגוע ומודע.
-
טיפול באומנות ובביטוי יצירתי – במקרים מסוימים, הבעה יצירתית דרך אומנות מאפשרת עיבוד רגשי של חרדה, ובכך להציע כלים נוספים להתמודדות עם המצוקה.
איך טיפול רגשי עוזר להתמודד עם חרדה
בטיפול רגשי קיים מרחב בטוח להתמודדות עם החרדה. במפגשים אלו מתאפשר למטופל להעמיק בהבנת מקורות החרדה האישיים, לזהות דפוסי חשיבה שליליים ולרכוש כלים פרקטים לניהול המתח והדאגה. הטיפול מסייע לאנשים לזהות את הטריגרים שמפעילים אצלם חרדה, וללמוד להגיב אליהם בצורה מאוזנת יותר. באמצעות תהליך זה, החרדה יכולה להפסיק לנהל את חייו של המטופל ולהיות חלק נורמלי מהחיים מבלי לעכב את התפתחותו האישית.
דוגמה מהקליניקה: סיפור של התמודדות
גבר בשנות ה-30 לחייו הגיע מודאג עקב חרדה שמנעה ממנו להתקדם בחיים. הוא סבל מתופעות בריאותיות שהפריעו לו להשתתף במפגשים משפחתיים, והיה חרד מאוד לבריאותו. כתוצאה מכך, הוא חשש לצאת מהבית ואף העדיף להישאר בבית ולגדל את ילדיו, במקום לצאת ולעבוד.
במהלך הטיפול, גילינו שהחרדה החלה כבעיה בריאותית, אך התפתחה בהדרגה להשפעה רחבה יותר על חייו – הן בחיפוש עבודה, בחיי הנישואין וההורות. למרות שכל הבדיקות הרפואיות שעשה הראו כי הוא בריא, החרדה המשיכה להכתיב את התנהלותו והובילה להימנעויות הולכות וגוברות במצבים שונים.
התקפי החרדה לא היו זרים לו, אך הוא ייחס אותם לחשש מהתפרצות הבעיה הבריאותית. יחד, בעזרת טיפול רגשי, הצלחנו לקלף את שכבות החרדה ולהבין את מקורותיה העמוקים יותר. חששיו במצבי ראיון עבודה, וכן במערכות היחסים הקרובות הצביעו על פחדים שהיו מעבר לבריאותו הגופנית.
באמצעות תרגול טכניקות להתמודד עם החרדה שהיו יעילות עבורו ודרשו מספר התנסויות, לצד הבנה עמוקה יותר של גורמי החרדה הוא החל לזהות את הטריגרים שהפעילו אותה. הצלחנו לדבר על רצונותיו וחלומותיו לגבי חייו. הוא החל לקדם את חייו, אך למרות הבנתו כי אין סיבה לדאגה, הוא עדיין חשש מהתקפי חרדה. מצאנו את עצמנו מתמודדים עם "החרדה מהחרדה" – תופעה שבה הפחד מפני הופעתה של החרדה עצמה מתחיל לנהל את חייו, גם על קושי זה הצלחנו להתגבר.
כיום, לאחר תקופה של טיפול רגשי והתמדה בתהליך, המטופל הצליח להתגבר על החרדה שהגבילה אותו בתחומים שונים, והוא ממשיך להתמודד בהצלחה עם אתגרים נוספים בחייו האישיים והמקצועיים.


סיכום
החרדה היא חלק בלתי נפרד מהמציאות הישראלית המורכבת, אך היא אינה גזירה משמיים. הבנת התופעה והתמודדות עמה הן קריטיות לרווחה הנפשית והתפקוד היומיומי שלך ושל סביבתך. בעזרת טיפול רגשי ניתן לרכוש כלים לניהול החרדה, להתמודד עם מקורותיה ולהחזיר את השליטה לחיים. זהו תהליך שמאפשר צמיחה והתמודדות עם האתגרים של החיים, תוך שמירה על איזון פנימי ושיפור איכות החיים שלך ושל סביבתך.
פנייה לטיפול רגשי יכולה להיות נקודת התחלה חשובה – בעזרתה ניתן לרכוש כלים חדשים, לשנות דפוסי חשיבה ולהחזיר את תחושת השליטה לחיים.
אם יש לך רצון לשותפה למסע שתעודד, תעזור למצוא את הדרך שהכי נכונה לך להתמודד עם החרדה צור קשר דרך ווטסאפ או טופס צור קשר