top of page

הקשר בין המצב הרגשי של ההורה לתפקיד ההורי

הקשר בין המצב הרגשי של ההורה לתפקיד ההורי

הורות היא חוויה מעצבת ומשמעותית המשפיעה על כל תחומי החיים. היא לא רק תפקיד חינוכי, אלא גם תהליך רגשי שמשקף ומושפע מתחושותינו, חוויות חיינו ומערכות היחסים שלנו. בשנים הראשונות של הילד, בין גילי 0 ל-5, החוויה ההורית נושאת משקל רגשי כבד, המתבטא בהשפעה הדדית בין ההורה לילד ובין ההורה לעצמו ובין בני הזוג.

Happy Family

הורות כמסע אישי של גדילה ושינוי עבור ההורה וילדו

ההורות אינה רק תפקיד של חינוך, אלא מסע אישי ורגשי. הדרך בה הורה חווה את המעבר להורות, בין אם הוא הורה בפעם הראשונה ובין אם מדובר בילד נוסף, משפיעה באופן ישיר על תחושותיו הפנימיות. חוויות כמו חרדה, שמחה, בדידות וכל רגש נוסף מעצבים את הקשר בין ההורה לילד.

בשנות החיים הראשונות של הילד מתחילה להיבנות ההתקשרות בין ההורה לילד ובין הילד להורה, קיימת חשיבות ביצירת התקשרות בריאה עם הילד בשנים אלו. בין תיאוריות ההתקשרות, קיימת התיאוריה של התקשרות בטוחה מבוססת על כך שכאשר הילד מרגיש שיש לו דמות הורה בטוחה ונגישה הוא מפתח תחושת ביטחון פנימית שמלווה אותו בהמשך חייו. הורה שנמצא עבור הילד ברגעים של קושי ושמחה, יוצר תחושת בסיס בטוח שממנו הילד יכול לצמוח וללמוד. לא תמיד קל לשאת את עומק החשיבות של תפקידנו כהורים, אנחנו לא רק הורים והצורך לשמור על מגוון התפקידים שלנו ולהיות טובים בכולם הוא לא פשוט. בתהליך הטיפולי אנו מתמקדים לא רק בתפקידי ההורה ובהשפעתו על הילד אלא גם בחשיבות בניית הקשר הרגשי עם הילד. במקרים שבהם יש קושי רגשי מצד ההורה, טיפול רגשי יכול לסייע להורה להבין את רגשותיו ולסייע ביצירת קשר רגשי יציב עם ילדו.

הקשר ההדדי בין רגשות ההורה לקשר עם ילדו

הקשר בין ההורה לילד זוהי מערכת יחסים מורכבת ומלאת בהשפעות רגשיות. מצבי הרוח, החרדות, הדאגות והשמחות של ההורה ניכרות בהתנהגותו ומשפיעות על הדרך בה הוא מתקשר עם הילד. לדוגמה, הורה שנמצא במתח מתמשך או תחושת לחץ יכול להעביר תחושות אלו לילד, לעיתים מבלי להתכוון לכך. הילדים קולטים בצורה חדה את מצבו הרגשי של ההורה, והם עשויים לחוות תחושות של חוסר ביטחון, חרדה או בלבול כאשר ההורה לא מצליח לאזן את רגשותיו.

כאשר רגשות קשים כמו כעס, תסכול או חרדה עולים באופן תדיר אצל ההורה, הדבר עלול להוביל לדפוסי התקשרות לא בריאים עם הילד. לדוגמה, ילדים עלולים לפרש תגובות רגשיות לא מותאמות של ההורים כתוקפנות או דחייה, מה שעלול לפגוע בדימוי העצמי שלהם ובתחושת השייכות שלהם במשפחה. לעומת זאת, כשההורה יודע לנהל את רגשותיו, הוא יכול להעניק לילד סביבה בטוחה ותומכת, המקדמת תחושת ביטחון אישי וחוזק רגשי.

חשיבותן של השנים הראשונות ביצירת התקשרות בריאה עם ילדך

​​השנים הראשונות לחיי הילד הן משמעותיות לבניית התשתית הרגשית וההתנהגותית שלו. בתקופה זו, הילד לומד דרך חיקוי את דפוסי ההתנהגות של ההורים. הורים הם המודל הראשון לחיקוי של הילד, והתגובות שלהם כלפי הצלחותיו, כישלונותיו ורגשותיו משפיעות באופן משמעותי על האופן בו הוא יתפוס את עצמו ואת העולם. בשנים אלו הילד מפתח את תחושת האמון או אי-האמון בסביבה, תחושת היכולת האישית, וההבנה של מה נכון ומה לא נכון מבחינה חברתית והתנהגותית. במקרים שבהם יש פער בין הרצון של ההורים לתמוך בילד לבין המצב הרגשי שלהם, עלולים להיווצר קונפליקטים שיתבטאו בקשיים רגשיים אצל הילד. טיפול רגשי בשלב זה יכול לסייע להורים להבין את חשיבות התגובות הרגשיות שלהם וכיצד לתמוך בילד באופן שמעודד ביטחון, עצמאות ותחושת ערך עצמי.

צמיחה הדדית של שני הורים עם דעות שונות

במשפחות רבות, השוני בגישות החינוכיות בין שני ההורים הוא תופעה טבעית, אך לעיתים הדבר יכול להוביל לחיכוכים ולתחושת בלבול לגבי מה נכון לילד שלנו. כל הורה מביא עמו את דפוסי החינוך שהוא ספג בביתו, ערכים שונים ונקודות מבט מגוונות על מה נכון ומה פחות נכון בגידול ילדים. חילוקי דעות בנוגע לגידול ילדים יכולים לבוא לידי ביטוי בהחלטות קטנות כמו כמה זמן מסך מותר לילד ועד לנושאים מורכבים יותר כמו התמודדות עם בעיות משמעת, הצבת גבולות או ניהול קונפליקטים.

כאשר יש פער גדול בין ההורים בנוגע לדרכי הגידול והחינוך, נוצרים חיכוכים ואווירה מתוחה בבית שעלול להוביל לקונפליקטים משמעותיים. במסגרת הדרכת הורים, אני מסייעת להורים לזהות את נקודות החוזק והשוני בגישותיהם ולהבין כיצד לעבוד יחד בהרמוניה, כך שהם יוכלו להציע לילד מסגרת יציבה וברורה, גם כאשר יש דעות שונות.

הורות חדשה – אתגרים ייחודיים

​בישראל, בשנים האחרונות חלו שינויים רבים במבנה המשפחתי, כגון הורות יחידנית, הורות להטבית והורות משותפת. כל מודל הורי מביא עמו אתגרים רגשיים ייחודיים. הורות יחידנית, לדוגמה, מתמודדת לעיתים עם תחושת אחריות כבדה ובדידות, בעוד הורות משותפת מצריכה תיאום תמידי עם שותף או שותפה. בהורות להטבית יש התמודדות עם דעות של הסביבה שעשויה להציב אתגרים עבור הזוג והילד. הדרכת הורים עוזרת לזהות את האתגרים הללו ולמצוא פתרונות שיעזרו לבסס קשר הורי חזק ובריא.

גישות טיפול והדרכת הורים

​כדי להתמודד עם האתגרים שההורות מציבה, פותחו מגוון גישות טיפוליות המספקות כלים להורים לשיפור הקשר עם ילדיהם, להלן חלק מהן:

אדלר (אלפרד אדלר) - הפסיכולוגיה האדלריאנית מתמקדת בצרכי הילד לאהבה, תחושת שייכות והצלחה בתוך המשפחה. שיטת אדלר שמה דגש על יצירת מערכת יחסים חיובית בין ההורה לילד על ידי מתן כלים להצבת גבולות ברורים, תוך עידוד הילד לעצמאות ושיתוף פעולה.

פרופ' חיים עומר – סמכות הורית חדשה - גישתו של עומר מציעה כלים לבניית סמכות הורית, על ידי יצירת נוכחות הורית רגועה ולא אלימה. הגישה מסייעת להורים לנהל עימותים מתוך עמידה איתנה וכוח שקט.

פרופ' חן נרדי – אינטליגנציה רגשית בהורות - נרדי מדגיש את החשיבות של הבנה וזיהוי רגשות ההורה ופיתוח תקשורת פתוחה ומשמעותית עם הילדים. השיטה מסייעת להורים להתמודד עם קונפליקטים במשפחה מתוך רגישות הדדית.

טיפול אינטגרטיבי בהורות - המודל האינטגרטיבי משלב שיטות טיפול מגוונות תוך התמקדות ברגשות ההורה ובצרכיו של הילד במטרה לספק מענה רחב לאתגרים הייחודיים של הורים וילדים. הוא מספק כלים לניהול כעסים, יצירת תקשורת בטוחה, והפחתת חרדות הוריות, תוך התחשבות בסגנון של כל הורה ובסדר החשיבות שהוא מעניק לתחומי חיים מגוונים.

הורות בישראל – השפעת המתח הביטחוני

בישראל, ההורות מתרחשת בתוך מציאות ייחודית המשלבת אתגרים ביטחוניים, המשפיעים בצורה ישירה על תחושת הביטחון של ההורים והילדים. השנה האחרונה מהווה שיא של התמודדות של הורים וילדים עם מציאות ביטחונית קשה אשר מעלה את רמת החרדה. רמת החרדה במשפחות עשויה להשפיע על ההתנהלות היומיומית. הדבר עלול להקרין על תחושת הביטחון של הילדים.

במסגרת טיפול והדרכת הורים, אנו עובדים עם ההורים על זיהוי תגובותיהם למצבי מתח, ומתן כלים להתמודד עם החרדה באופן שמאפשר לתמוך רגשית בילדיהם. חיזוק הקשר בין ההורים לילדים בזמנים כאלו מאפשר להורים ליצור סביבה תומכת ומכילה, גם כאשר המצב החיצוני אינו יציב.

דוגמה מהקליניקה:

מהורות מתוחה להורות בשיתוף פעולה

זוג הורים הגיע אלי בעקבות קשיים עם הילדים, כשמרכז הקושי היה בשעות הבוקר והערב. הם חוו חוסר שיתוף פעולה מצד הילדים במשימות היומיות, דבר שהוביל למתח ולחיכוכים ביניהם. בשעות הערב תחושת העייפות, יחד עם היותה של האם ברוב הערבים לבד, רק הגבירה את התסכול ואת תחושת חוסר האיזון בשותפות ההורית, שהובילה למתח רב בזוגיות.

במהלך הטיפול, חקרנו את הדרכים לאזן את חלוקת המשימות ההוריות, ולמצוא זמן איכות זוגי כדי לשמר את הקשר הרומנטי מחוץ לתפקיד ההורי. בנוסף, התמקדנו כיצד לגייס את הילדים ולהפחית את המתח כדי לייצר שיתוף פעולה במקום מאבק.

ההורים למדו מיומנויות תקשורת משחקיות עם הילדים, דבר שסייע להגברת שיתוף הפעולה מצד הילדים. הם גם למדו להציב גבולות משותפים, שהיו לא רק מסגרת ברורה עבור הילדים אלא גם עבורם כהורים. במהלך התהליך, ההורים חוו תחושות של הקלה ושיפור ברגשותיהם, והבינו עד כמה המיומנויות החדשות שיפרו לא רק את התקשורת עם הילדים אלא גם את הקשר הזוגי ביניהם, ויצרו אוירה נעימה יותר בבית.

סיכום – העצמת ההורים וכיצד טיפול רגשי והדרכת הורים מסייעת לך

אבא ואימא יושבים על השטיח על כל הורה יושבת ילדה בין הרגליים וכולם צוחקים בהנאה

​המאמר מציג מבט מעמיק על הקשר ההדדי בין חוויות רגשיות של ההורה לבין האופן בו הוא מתנהל מול ילדיו. ההורות היא תפקיד מורכב ועמוק, אשר לא רק משפיע על הילד אלא גם על ההורה עצמו ועל הזוגיות. דנו בהשפעת המצב הרגשי של ההורה על התנהלותו, במיוחד בשנים הראשונות להורות, ובחשיבות ההבנה כיצד החרדות, השמחות והקשיים האישיים של ההורה משפיעים על דפוסי החינוך וההתקשרות עם הילדים.

הזכרנו את האתגרים הייחודיים שעומדים בפני מודלים שונים של משפחות – הורות יחידנית, להטבית ומשותפת, ועל הצורך בתמיכה רגשית בכל סוג הורות. המתח הביטחוני בישראל משפיע על חווית ההורות והצורך של הורים בכלים שיאפשרו להם להתמודד עם מצבי מתח ולהעניק ביטחון לילדיהם.

אם את או אתה מרגישים שיש קשיים רגשיים שמשפיעים על ההורות או הקשר עם ילדיכם, אני מזמינה אתכם ליצור קשר ולקבל ליווי מקצועי. טיפול בהדרכת הורים יכול להעניק לכם כלים רגשיים ופרקטיים שיסייעו לכם להתמודד עם האתגרים ולבנות קשר בריא ותומך עם ילדיכם.

0

0

0

0

0

0

0

0

0

:

:

:

DAYS

HRS

MIN

SEC

BRING THEM HOME NOW

Dozens are
held  hostage  by Hamas

bottom of page
16772622098 16772622098